Na majsrovstvá sveta BROMPTON

11.5.2011

Mohlo by sa zdať, že závod na skladacích bicykloch je rýdzo výstrednou záležitosťou v duchu anglickej mentality, ale nie je tomu úplne tak. Hoci v roku 2016 sa ide priamo na hlavnej triede Mall u Buckinghamského paláca v Londýne už jedenásty ročník s limitovanou obsadenosťou k šiestim stovkám pretekárov a väčšina závodov sa skutočne odohrala v Anglicku, majstrovstvá ako také sa narodili v kruhu nadšených "bromptonářů" v Barcelone. Čo dokazuje že obľuba tejto maximálne premyslenej a dotiahnutej skladačky je naozaj celosvetová.

A prečo vlastne preteky? U skladačky by sme úplne nečakali, že to je bicykel k pretekaniu ?! Avšak skladačky BROMPTON sú natoľko svižné a rýchle, že je s obľubou používajú ľudia naprieč generáciami, teda prečo si na nich aj nezazávodit! Ak vezmeme v úvahu priemernú rýchlosť v pretekoch na okruhu v poriadku 16 km, ktorá sa pohybuje u vedúceho pelotónu  40 km / h, potom s pokojným svedomím môžeme povedať, že sú to  cyklistické preteky ako sa patrí. Avšak, aby si závod užili aj nie vyložene závodné typy či staršie pretekárky, vstupuje sem už ona "anglická excentricita" a dopĺňa špeciálne pravidlo ohľadom dresu - tzv dress kód. Závod sa totiž ide v spoločenskom drese s presnými pravidlami a okrem diváckej atrakcie a skvelej atmosféry sa ponúka aj symbolika spojenia skladačky a mestá ako optimálneho riešenia mestskej mobility. Na bicykli do práce predsa nejazdíme v "sweatpants" - teda aj predpisom pre závod je pre pánov sako a kravata (šortky povolené) a pre dámy krátke spoločenské šaty atď. Na svoje si teda prídu aj tí v závode pomalší, ktorí vložia energiu do prípravy dresu - za svoj vyladený spoločenský (niekedy až ľahko výstredný) odev zožne búrlivý aplauz mnohatisícového publika a môžu vyhrať veľmi hodnotné ceny. Pozri náš úžasný kamarát František Strnad v Roly anglickej kráľovnej na pretekoch v roku 2015!

FOTO TU.

Na tieto majstrovstvá sveta jazdní Ondřej Brunecký s česko-slovenskými výpravami už od roku 2009. 

Ak sa chcete zúčastniť majstrovstiev sveta Brompton v tomto roku neváhajte, ZOSTÁVA POSLEDNÝCH PÁR DNÍ K REGISTRÁCII! Registrovať sa dá TU.

Ak vám to už tento rok nevyjde, alebo ste sa o pretekoch dozvedeli príliš neskoro, prosím nebojte - pôjdeme za rok znova! Len si strážte termín pre budúci rok a zavčas sa registrujte! Aby ste neprepásli informácie o BWC či lokálnych Majstrovstvách BROMPTON v rámci FESTIVALU CYKLOSPECIALIT zaregistrujte sa k odberu nepravidelného Newsleter vpravo dole na HP CYKLOSPECIALIT.