Ako vybrať to pravé detské odrážadlo?

Pominuli časy, keď deti začínali na svojom prvom bicykli s pomocnými kolieskami až v predškolskom či školskom veku. Rozšírenie odrážadiel zmenilo od základu pohľad na vývoj detskej motoriky a výrazne skrátilo dobu k prvej jazde dieťaťa na šlapacom bicykli.

Neutíchajúca radosť z pohybu je vlastná snáď všetkým deťom, nie je teda divu, že odrážadlá sa stali prirodzenou súčasťou detských životov rovnako ako napríklad lopta... Od radosti z jazdy "s nohami hore" je potom už len krôčik k detskému bicyklu. Nie je teda výnimkou, že uvidíte deti už od troch rokov veku "fičať" na bicykloch bez akýchkoľvek oporných koliesok, a dnes sa už žiadny rodič nepozastavuje nad tým, že by mal zaobstarať dieťaťu nejaké to odrážadlo, motorku, firstbike, či ako sa to všetko nazýva?
Práve preto, že záplava možností je naozaj obrovská, rozhodli sme sa napísať tento krátky text, ktorý má pomôcť zorientovať sa v ponuke odrážadiel.

Podľa čoho vyberať odrážadlo?

Bezpečnostť a rôzne atesty patria k tomu najdôležitejšiemu

Na garanciu bezpečnosti sa dnes pozerá každý veľmi pozorne, na trhu však nájdete veľmi dobré aj o dosť horšie odrážadlá, ktoré všetky svorne vlastnia certifikáty a potvrdenia o bezpečnosti. Je jasné, že to pre nás nebude vodítkom. Na detskom odrážadle by sa nemali vyskytovať ostré hrany alebo ostrá zakončenia, ktoré by mohli dieťaťu ublížiť pri páde. Zároveň sa pozeráme aj na komponenty, ktoré by sa mohli zlomiť a ostrý okraj vytvoriť. Dôležité je ale uvedomiť si, že na detskom odrážadle sa pohybuje malé a ľahké dieťa, a to veľmi malou rýchlosťou. Pády nastanú, ale zriedka predstavujú nejaké väčšie riziko. Parametrom, ktorý stojí za uváženie, sú zaoblené rukoväte a možnosť obmedzenia otočenia riadidiel tak, aby sa nemohli riadidlá pretočiť a zablokovať predné koleso a spôsobiť pád.

Výška sedla odrážadla

Veľmi dôležitým parametrom je výška sedla detského odrážadlaa to v najnižšej polohe. Podľa toho, kedy deti na odrážadle začínajú, je nutné voliť aj výšku sedla. Pre úplné začiatky je dobré, aby malé deti zo sedátka dosiahli na zem takmer celou plochou chodidiel. Medzi deťmi sú v tomto veku často značné výškové rozdiely a určite si nechcete kúpiť odrážadlo s tým, že do neho bude musieť vaše dieťa dorásť. Predbežnú predstavu o výške sedla zistíte ľahko doma, keď zmeriate dieťaťu s mierne rozkročenými nohami výšku rozkroku od zeme. Zvyšovať sa dá sedlo následne veľmi dobre, ale nižšie, než ho pustí kostra rámu, si Vaše dieťa jednoducho nesadne.

Odrážadlá je možné podľa veľkosti rozdeliť:

 

Materiály a kvalita prevedenia

Pokiaľ sa jedná o rám odrážadla, najčastejšie sa stretnete s oceľou. Najmä preto, že výroba z ocele je najjednoduchšia a tiež najlacnejšia. Fakt, že takéto odrážadlo dieťa často ťažko zdvihne, býva zanedbávaný. Menej často sa stretnete s hliníkovými zliatinami, kompozitnými materiálmi, laminátom, alebo dokonca drevom. Mnoho rodičov sa dreva obáva, páči sa im po dizajnovej stránke, ale boja sa životnosti, pritom vrstvená vodeodolná preglejka znesie naozaj veľa. No a predsa, ak za dve sezóny odrážadlo predsa len nejaký ten šrám zaznamená, nie je nič jednoduchšie ako odrážadlo ľahko prebrúsiť a natrieť lakom. Faktom je, že oceľový rám je nielen príliš ťažký pre dvoj až trojročné dieťa, ale niekedy potrápi vysokou váhou aj rodičov. Preto sa u nás v Cyklošpecialitách zameriavame na výber a predaj odrážadiel vyrobených z ľahkých materiálov, ako sú hliník či drevo a dovážame prémiové značky Woom a Rascal.

 

Kolesá, pneumatiky a osadenie kolies

Tu je dobré voliť overenú klasiku – teda vypletané kolesá na hliníkových ráfikoch s kvalitným ložiskovým osadením. Pozor na ťažké kovové ráfiky či lacné osi úplne bez ložísk! Rovnako plastové osky hrozia kratšou životnosťou a v plaste zalisované ložiská majú tendenciu sa po čase uvoľniť.

 

 

S brzdou alebo bez?

U nás toľko diskutovaná otázka brzdy u detských odrážadiel, je skôr odrazom masívnej marketingovej masáže, než reálnych rizík, ktoré prevedenie bez bŕzd prináša. Vo väčšine prípadov dieťa v začiatkoch zoznamovaní s vlastnou motorikou a rovnováhou nemá ďalší priestor sústredenia sa na stláčanie ručnej brzdy a rovnako vždy bude inštinktívne brzdiť pomocou nôh. Brzda dáva zmysel len pre extrémne podmienky, kedy naozaj viete, že sa s deťmi budete pravidelne pohybovať vo svahovitom teréne, prípadne pre staršie deti, ako nácvik pred prechodom na bicykel. Ak neviete, prítomnosť brzdy pre Vaše dieťa je zásadná aj na úkor váhy bicykla, potom prosím majte na pamäti, že väčšina bŕzd u lacnejších odrážadiel má brzdy v praxi nepoužiteľné - ďaleký dohmat pre malú rúčku, prílišná tuhosť - dieťa ju nestiskne. Teda je zásadné, aby brzda chodila ľahko a bolo u nej možné nastavovenie imbusovým kľúčom korigovať vzdialenosť dohmatu, ako je to napriklad riešené na odrážadlách Woom, Rascal a FROG.

 

Detské odrážadlá – geniálný vynález, ktorý uľahčí jazdu na bicykli

Kto detské odrážadlo prvýkrát vymyslel, urobil veľa radosti nielen deťom, ale aj ich rodičom. Vôbec nejde o to, že by vznikla deťom ďalšia obľúbená hračka, ale predovšetkým ide o veľmi dobrú pomôcku pre naučenie rovnováhy a pre rýchly prechod na detský bicykel. Rovnováha, ktorú staršie dieťa horšie hľadá, pokiaľ sa do toho učí rozbiehať a šliapať, sa dá podvedome a veľmi ľahko natrénovať už na odrážadle, rovnako ako odhad vzdialenosti, polomeru otáčania a brzdenia. Rýchlosť, akú sa bude vaše dieťa pohybovať na odrážadle vo svojich 2-3 rokoch, nie je nijako oslnivá, ale umožní zdolať aj dlhšie vzdialenosti než bežnou chôdzou a stanete sa tak oveľa mobilnejšími pri ceste na nákup, alebo nedeľnej prechádzke.

 

Výber odrážedla podľa veku

 

1) Kedy začať s odrážadlom? Od 10 mesiacov.

Začať sa dá v podstate už od momentu, keď dieťa začne robiť prvé krôčiky. Pre toto obdobie sa však mnoho odrážadiel nevyrába. Možno možno siahnuť po nejakých menších plastových trojkolesových motorkách, ale treba dať pozor, aby nemali žiadne ostré hrany a boli dostatočne stabilné. Otázku závadnosti plastov lacných čínskych kúskov asi nie je nutné dlho rozoberať, avšak vo veku, keď deti všetko ešte olizujú, je istá miera obozretnosti určite namieste.

2) Výber odrážadla pre deti vo veku od 2 do 4 rokov

Toto obdobie je najbežnejším časom, kedy deti na odrážadlách začínajú. Prvým krokom môžu byť tie trojkolesové plastové „motorky“, ale pokiaľ chcete podporiť u dieťaťa rozvoj motoriky a rovnováhy, potom je to ideálna doba, kedy prejsť práve na dvojkolesové odrážadlá. Mrknite na odrážadlá od 2 rokov

dětské odrážedlo First Bike STREET

Zásadné v tomto veku je pohodlné došliapnutie dieťaťa na zem. Dôležitý parameter je výška rozkroku dieťaťa a prenesene teda výška sedla od zeme. U drobnejších detí sa výška pohybuje pod hranicou 30 cm, s ktorou si poradí iba úzka skupina odrážadiel.

Na výšku cca 32 cm sa dá dostať aj pri rozšírenom plastovom odrážadle First bike – – za použitia adaptéra (voliteľné príslušenstvo) na zníženie výšky. V oboch prípadoch sa jedná o kvalitný a bezpečný tovar s certifikátmi, ktoré budú „dediť“ deti v celej širšej rodine. Pre tento vek je dobré, aby odrážadlá mali možnosť obmedziť rozsah otáčania riadidiel a tým predísť pádu dieťaťa v období, keď si ešte len jazdu „osaháva“.

Mrkněte na odrážadlá od 3 rokov.

 

 

Nízká cena = nízká kvalita

Zakúpiť môžete samozrejme aj lacnejší „supermarketový“ variant, ale buďte zmierení s nízkou životnosťou a vysokou váhou. Všeobecne sú tieto lacnejšie odrážadlá osadené často pre dieťa nefunkčnými komponentmi (brzda ktorú dieťa nedotlačí ani nedohmatne) a lacnými dielmi s nízkou životnosťou (plastové hlavové zloženie, ktoré často praská a podobne).

dětské odrážedlo First Bike RED CROSS

V dnešnej dobe je naozaj veľa možností, ako naučiť deti jazde na bicykli, ale odrážadlá sú preukázateľne najobľúbenejšou a najrýchlejšou cestou. U nás v Cyklošpecialitách ponúkame iba odrážadlá renomovaných značiek s kvalitnými komponentmi, vysokou životnosťou a pridanou estetickou hodnotou. Veríme, že si vyberiete...

Zobraziť kompletnú ponuku odrážadiel >>