Výber vhodného detského bicykla

29.1.2011

V čase, keď začal môj syn jazdiť na svojom prvom bicykli, mal to šťastie, že CYKLOSPECIALITY už k nám dovážali anglické ultraľahké detské bicykle Early Rider a FROG, ktoré majú hliníkové rámy osadené atypickými, pre detské bicykle špeciálne navrhnutými ľahkými komponentami. Hneď pri prvých výjazdoch so synom som si uvedomil, aký obrovský rozdiel robí váha bicykla pre človiečika, ktorý váži 16 kg aj s topánkami ...

Pritom je to jednoduchá rovnica. Ak syn váži 16 kg a bicykel 12 kg, potom je to to isté, akoby som ja so svojimi osemdesiatimi kilami musel šliapať na bicykli s váhou 60 kg! Asi by sa mi to nepáčilo... Teda výsledok je jednoznačný, váha detského bicykla je pomerne zásadná a môže ovplyvniť celoživotný vzťah vášho milého dieťaťa k tejto šliapacej zábave!

Viditeľný bol obdiv kamarátov a známych, ako ten náš "chlapček" maká a aký kopec je schopný s jedným prevodom vyšliapať. Veď na svojom prvom bicykli Early Rider Belter 16, ktorý váži 5,6 kg a má len jeden prevod, bol schopný vo veku 5 rokov prejsť za deň bezmála 40 km! Navyše bez stresu, slzičiek a v pohode! Teda vedzte, že ak chcete, aby vaše dieťa našlo v jazde na bicykli zaľúbenie, výber dobre zvážte! :-) Navyše pozor! Rad predajcov a výrobcov uvádza váhu bicykla v nekompletnom stave! Pri detských bicyklov uvádzame konečnú váhu vrátane všetkých komponentov.

Ak by som mal v kocke zhrnúť zásadné body podľa ktorých posudzovať a vyberať detský bicykel sú to tieto:

1. VÁHA DETSKÉHO BICYKLA

Váha detského bicykla je jeden z hlavných parametrov, ktorý ovplivní radosť dieťaťa z jazdy na bicykli a vaše výlety. Vďaka nízkej váhe sa dieťa naučí jazdiť na bicykli, vydrží dlhšie trasy a bicykel pre neho bude pohodlnejší. Viac o tom v článku Prečo sa nevyplatia lacné detské bicykle?

2. VEĽKOSŤ DETSKÉHO BICYKLA 

Aby ste dieťa neodradili hneď na začiatku, nemajte snahu kúpiť bicykel "čo mu dlho vydrží" - áno ekonomické zmýšľanie je jasné, ale príliš veľký bicykel, môže dieťa odradiť od jazdy aj na niekoľko rokov, teda mienená úspora sú vlastne vyhodené peniaze. Navyše jazda na neúmerne veľkom bicykli môže byť pre dieťa nebezpečná. Dieťa by malo z bicykla minimálne na špičkách dosiahnuť na zem. Teda dôležitý parameter je výška od zeme do rozkroku a vzdialenosť riadidiel. U bicyklov Frog sa ľahko zorientujete - modely sú označené číslami, ktorá označujú optimálnu minimálnu výšku rozkroku dieťaťa (t.j. dĺžka vnútornej strany nohy). Takže napríklad model FROG 48 určuje to, že dieťa by malo mať minimálne 48 cm výšku rozkroku. Najideálnejšie je vziať dieťa so sebou a na predajni bicykel vyskúšať. Ostatný výrobcovia z našej ponuky, udávajú pri každom modely doporučenú telesnú výšku dieťaťa.

3. ERGONÓMIA DETSKÉHO BICYKLA

Ergoómia t.j. proporcia bicykla vzhľadom k dieťaťu, postavenie riadidiel, dĺžka rámu a voľba komponentov vhodných pre detský bicykel. Rad lacných bicyklov používa dieťaťu neúmerné komponenty, alebo nevhodnú geometriu rámu, kľúk, veľké brzdové páky atď. Napríklad bicykle Early Rider, Woom, Rascal aj Frog majú optimalizovanú ako dĺžku šliapacích kľúk pre malé deti, tak aj ich vertikálnu vzdialenosť - čo je podľa odborných štúdií veľmi dôležitým parametrom pre bedrá dieťaťa, efektívne využitie sily pri šliapaní atď...

4. KOMPONENTY DETSKÉHO BICYKLA

Ovplyvňujú zásadne životnosť bicykla a ľahkosť jazdy. Ak ušetríte a zaobstaráte lacný bicykel, počítajte väčšinou s tým, že po použití jedným dieťatom pravdepodobne "poputuje" do kontajnera. Bicykel s kvalitnými komponentami užijú všetci súrodenci a navyše ho za relatívne solídne zostatkovú cenu môžete ďalej predať. Teda vo výsledku majú vaše deti za rovnakú konečnú útratu pre svoje prvé cyklistické krôčiky kvalitné a bezpečné vybavenie.

Veľký problém bývajú nekvalitné brzdové páky s veľkým dohmatom a vysokou tuhosťou. Pri bicykloch Early Rider, Woom, Rascal aj Frog sú použité špeciálne detské upravené hliníkové brzdové páky s reguláciou dohmatu a jemnosťou chodu aj pre tie najmenšie detské rúčky.

Prajem Vám a Vašim deťom veľa šťastných a pohodových kilometrov v sedle bicykla!

Cyklospeciality.sk

Prehliadnuť detské bicykle >>