Zľava na WOOM 5% - platí len do 2.4.2024  -- Dôležité informácie: Ako uplatniť zľavu?

Ako vybrať správnu veľkosť detského bicykla?

Chystáte sa kúpiť vôbec prvý detský bicykel? Povyrástlo vaše dieťa a premýšľate, ako dlho mu súčasný bicykel vydrží? Neviete si rady s tým, akú veľkosť zvoliť? Pre výber správnej veľkosti nie je nutné osobne zavítať k nám na predejňu . V tomto príspevku vám s výberom poradíme aj pokiaľ ste sa rozhodli kúpiť detský bicykel na našom e-shope. Konkrétne otázky vám radi zodpovieme telefonicky alebo prostredníctvom emailu.

Čo sa dozviete?

 

Na čo sa sústrediť?  

Pri výbere veľkosti detského bicykla sa riadime parametrami ako výška dieťaťa, vek, dĺžka vnútornej nohy či vzdialenosť hornej rámovej trubky od zeme. Avšak, na každý z týchto údajov sa nemožno vždy stopercentne spoliehať. Rovnako staré deti môžu byť napríklad rôzne vysoké. Dôležité je aj to, či sa vaše dieťa s jazdou na bicykli ešte len zoznamuje, alebo na ňom trávi viac času a má už jazdu plne pod kontrolou. V tomto príspevku budeme na určenie správnej veľkosti detského bicykla vychádzať z dvoch hlavných parametrov, a to dĺžky vnútornej nohy a výšky.  

 

Odrážadlá pre najmenšie deti  

Najmenším deťom sú určené odrážadlá , ktoré sa od bicyklov líšia tým, že nie sú vybavené pedálovým pohonom. Deti ich ovládajú odrazom nôh od zeme. Odrážadlá predstavujú ideálny spôsob, ako si osvojiť rovnováhu a zoznámiť sa s ručnou brzdou (ak je súčasťou odrážadla). Veľkosť detských odrážadiel sa často líši od výrobcu k výrobcovi. Navyše niektorí, ako napríklad značka Woom, ponúkajú hneď niekoľko veľkostí. Preto je dobré na dané odrážadlo buď dieťa priamo posadiť, alebo sa riadiť údajmi, ktoré výrobca uvádza.    

děti na odrážedlech

Ako na to?  

→ Chcem si odrážadlo vyskúšať na predajni : Uistite sa, že pri nastavení sedla v najnižšej možnej polohe vaše dieťa pohodlne dosiahne oboma nohami na zem.  

→ Chcem si odrážadlo objednať cez www.cyklospeciality.sk: Vychádzajte z uvedenej minimálnej dĺžky vnútornej nohy. Tú zmeriate od zeme v mieste päty po rozkrok, keď je dieťa obuté.  
 

Tabuľka: Minimálna dĺžka vnútornej nohy pre odrážadlá podľa výrobcov  

  Odrážadlá 
Rascal Punk  35 cm 
Woom 1  26 cm 
Woom 1 Plus  36 cm 
Frog Tadpole 10"   23 cm 
Frog Tadpole 12"  31 cm 

Sprievodca výberom detského odrážadla

 

Detské bicykle pre malých a začínajúcich cyklistov (cca 3–6 rokov) 

Menšie deti na bicykel nasadajú, rozbiehajú sa a jazdia výhradne v sede. Aby sa cítili bezpečne, a mali svoj bicykel pod kontrolou, potrebujú oboma nohami dosiahnuť na zem. Vnútorná dĺžka nohy by preto mala zodpovedať vzdialenosti sedla od zeme.    

začínají dítě na kole

Ako na to?  

→ Chcem si bicykel vyskúšať na predajni : Uistite sa, že pri nastavení sedla v najnižšej možnej polohe vaše dieťa pohodlne dosiahne oboma nohami na zem.  

→ Chcem si bicykel objednať cez www.cyklospeciality.sk : Vychádzajte z uvedenej minimálnej dĺžky vnútornej nohy. Tú zmeriate od zeme v mieste päty po rozkrok, keď je dieťa obuté.      

výška na určení velikosti kola

Tabuľka: Minimálna dĺžka vnútornej nohy (v cm) pre detské bicykle podľa výrobcov a veľkostí kolies  

   14"  16"  20"  24"  26"
Rascal 42 45 54 65 72
WOOM 40 48 57 69 76
WOOM OFF - - 58 69 76,5
WOOM OFF AIR - - 58 69 76,5
WOOM UP - - - 71,5 78,5
WOOM NOW - - 56,3 67 76
Frog 40 44 52 - 55 62 69 - 78

 

 

Detské bicykle pre pokročilejšie a väčšie deti (cca 6-10 rokov)  

Väčším deťom už stačí dotýkať sa zeme iba špičkami nôh. Neskôr, keď sa naučia na bicykel nasadať postojačky, je možné výšku sedla ešte zdvihnúť. Cieľom je, aby deti využívali plný rozsah nohy pri šliapaní v sedle. Pri takom nastavení výšky sedla sa už dĺžka vnútornej nohy rovná vzdialenosti medzi sedlom a pedálom v jeho najnižšej polohe.    

pokročilejší cyklisté děti

Ako na to?  

→ Chcem si bicykel vyskúšať na predajni : Uistite sa, že pri nastavení sedla v najnižšej možnej polohe vaše dieťa dosiahne aspoň špičkami nôh na zem.  

→ Chcem si bicykel objednať cez www.cyklospeciality.sk : Vychádzajte z uvedenej minimálnej dĺžky vnútornej nohy, ku ktorej teraz môžete pripočítať 2-3 cm navyše. Tú zmeriate od zeme v mieste päty po rozkrok, keď je dieťa obuté.      

 

Bicykle pre veľké deti a skúsenejších cyklistov (10 rokov a staršie)  

Deti, ktoré na bicykli trávia viac času a zvládnu už aj dlhšie vzdialenosti, by už mali využívať plnú dĺžku nôh pri šliapaní v sedle. Pokiaľ šliapu s pokrčenými nohami dlhšiu dobu, začnú ich bolieť neúmerne namáhané stehná. Táto nepríjemnosť ich od jazdy na bicykli dokáže veľmi rýchlo odradiť.    

zkušené dítě cyklista

Ako na to?  

→ Chcem si bicykel vyskúšať na predajni : Sedlo nastavte tak, aby bola noha na pedáli v najnižšej možnej polohe plne natiahnutá.  

→ Chcem si bicykel objednať cez www.cyklospeciality.sk : Riaďte sa odporúčanou výškou dieťaťa      

 

Tabuľka: Minimálna odporúčaná výška dieťaťa (v cm) pre detské bicykle podľa výrobcov a veľkostí kolies  

   14"  16"  20"  24"  26"
Rascal 90 100 110 120 135
WOOM 95 105 115 125 140
WOOM OFF - - 118 128 140
WOOM OFF AIR - - 118 128 140
WOOM UP - - - 128 140
WOOM NOW - - 118 125 142

 

 

Chlapci vs. dievčatá  

Pri výbere správnej veľkosti hrá výraznú rolu aj pomer dĺžky dolných končatín voči trupu. Dievčatám, ktoré majú spravidla pomerovo dlhšie nohy, budú viac vyhovovať kratšie bicykle ako napríklad detské bicykle Woom . Naopak chlapcom lepšie sadnú detské bicykle s výrazným sklonom hornej rámovej rúrky (sloppingom), ktorý nájdete na bicykloch Rascal .  

 

Najčastejšie chyby a nástrahy pri výbere veľkosti detského bicykla

Aj napriek tomu, že je výber správnej veľkosti detského bicykla pomerne jednoduchý, rodičia v ňom z niekoľkých opakujúcich dôvodov chybujú.  

 

A) Príliš veľká veľkosť  

Častou snahou rodičov je zakúpiť bicykel, ktorý vydrží čo možno najdlhšie. Deťom tak zámerne vyberajú príliš veľký bicykel, na ktorom sa dieťa cíti neisto a nepohodlne. Argument, že dieťa do väčšej veľkosti bicykla časom dorastie, je zlý. Jazda na príliš veľkom bicykli je pre vaše dieťa riskantná až nebezpečná, zbytočne namáhavá a nepohodlná. Nevhodná veľkosť bicykla vaše dieťa od cyklistiky jednoducho a rýchlo odradí.  

B) Príliš malá veľkosť  

Problémom je aj príliš malý detský bicykel. Dieťa sa hrbí a jazda je nestabilná. Nepríjemné je aj to, že na pomerovo malom bicykle nebude stačiť svojim rovesníkom. To všetko opäť povedie k strate motivácie jazdiť na bicykli.  

C) Výška hornej rámové trubky  

Niekedy sa pri výbere správnej veľkosti rámu rieši aj to, aby bolo dieťa schopné pohodlne si stúpnuť obkročmo cez hornú rámovú trubku. Teda, aby výška hornej rámovej trubky od zeme bola kratšia ako dĺžka vnútornej nohy. Tento prístup však pochádza z dôb, kedy sa bicykle vyrábali iba v niekoľko málo veľkostiach. Pri súčasných modeloch detských bicyklov s modernou detskou geometriou sa s týmto problémom už nestretávame. Výber správnej veľkosti detského bicykla je zásadný nielen z dôvodu zdravého a prirodzeného pohybu a bezpečia, ale aj preto, aby na ňom vaše dieťa jazdilo od samého začiatku s radosťou. Pokiaľ bicykel dieťaťu vyhovuje a cíti sa na ňom prirodzene a iste, môžete si vy byť istí, že si jazdu na ňom rýchlo osvojí a obľúbi. Ostatne jazda na bicykli je jeden z najslobodnejších pocitov vôbec.