KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Čím sa odlišujú anglické detské bicykle FROG od konkurencie?

29.4.2011

Primárne je to odlišným prístupom majiteľa firmy FROG BIKES, ktorý je sám otcom dvoch detí, ktoré ho viedli k zisteniu, že ponuka detských bicyklov na trhu nie je zďaleka optimálna.

Filozofia firmy je viacmenej obsiahnutá v jeho vyhlásení:

"Deti nie sú iba zmenšenými" dospelákov ". Majú špecifické požiadavky a fyziologické špecifiká, ktoré u väčšiny výrobcov detských bicyklov nie sú zohľadnené. Teda namiesto jednoduchého zmenšenie dospelých kolies vykonáva firma Frog intenzívny výskum detskej fyziológie, ktorého výsledky potom uplatňuje v dizajne a ergonómii svojich bicyklov. Bicykle Frog teda nie sú len ľahké a kvalitne spracované, ale aplikujú výsledky výskumu do svojho dizajnu a konštrukcie. "

Jerry Lawson

frogZásadné rozdiely bicyklov FROG oproti konkurencii:
1. Nižšia váha - u detí, ktoré vážia len o niečo viac než ich bicykel, je váha bicykla tým najzásadnejším parametrom. Ovplyvňuje ľahkosť a istotu, s akou dieťa bicykel ovláda. Na ľahkom bicykli sa dieťaťu jazdí lepšie - a lepšie "ušlape" dlhšie cesty i prevýšenie ... Nižšiu váhu ocenia aj rodičia v momentoch, kedy "dieťatko" odmietne ďalšiu cestu a treba bicykel niesť ...

frog

2. Pozícia sedla a dosah - Deti majú kratší dosah ako dospelý, je pre nich vhodnejšia málinko odlišná pozícia - bicykle FROG na toto reagujú zvýšenou pozíciou riadidiel, upraveným sklonom sedlovej trubky a mierne skrátenú dĺžku rámu. Optimálne hodnoty získala firma FROG na základe výskumu v spolupráci s Centrom športovej medicíny University Brunel. Počas štúdie bolo testovaných okolo 250 detí vo veku od 2 do 16 rokov.

3. Šírka riadidiel - bicykle FROG sú vybavené riadidlami, ktorých šírka takisto vyšla zo štúdie Univerzity Brunel a zohľadňuje rast dieťaťa v rozmedzí jedného modelu a veľkosti bicykla. Riadidlá sú optimalizované na šírku vyhovujúce vekovému rozpätie podľa konkrétneho modelu detského bicykla FROG. Podľa veku a potreby možno u bicyklov modifikovať uhol a nastavenie brzdových pák aj ich dohmat pre menšie detské ruky.

4. Dĺžka kľúk detského bicykla - zažité štúdie udávali, že optimálna dĺžka kľúk detského bicykla je 20% vnútornej dĺžky nohy, rovnako ako u bicyklov pre dospelých. Detailné štúdie na univerzite však potvrdila, že najmä pre malé deti sú vhodnejšie kľuky o niečo kratšie. Zvyšuje to komfort a pocit bezpečnosti na bicykli. Dlhé kľuky znamenajú veľký rozsah pohybu kolien, pretože najmä u začínajúcich detí je sedlo nastavené nižšie než na prepnuté nohy, aby dieťa dosiahlo bezpečne na zem. Detské bicykle FROG teda majú optimalizovanú skrátenú dĺžku kľúk oproti bežným detským bicyklom. U veľkých detí na hranici použiteľnosti modelu je možné v prípade potreby kratšej kľuky nahradiť kľukami dlhšími, ktoré sú kompatibilné a skladovo dostupné.

frog

5. Q factor - vec u nás prakticky neznáma. O čo ide? Q faktor je vlastne informácia o horizontálnej vzdialenosti pedálov od seba, teda inými slovami Q faktor ovplyvňuje to, ako moc doširoka dieťa  šliape. Výsledky štúdie (pod vedením Dimitise Katsanise - kapacita v cyklistickej športovej brandži) prekvapivo ukázali, že u malých postáv - teda u detí, je toto pomerne dôležitý parameter, ktorý ovplyvňuje komfort jazdy a silu ktorá sa pri šliapaní z nôh prenáša do jazdy. Špeciálna konštrukcia a tvar kľúk detských bicyklov FROG skracuje Q faktor o 27 až 36 mm podľa modelu a tým uľahčuje deťom šlapanie.

frog

Prohliadnuť detské bicykle Frog >>