Sprievodca pre správnu voľbu skladacieho bicykla

Skladacím bicyklom sa u nás v Cyklošpecialitách venujeme už niekoľko rokov a nájdete u nás najširší výber skladacích bicyklov pre široké využitie. Väčšinu skladacích bicyklov držíme skladom. Tu nájdete jednoduchý návod ako sa rozhodovať a čoho sa vyvarovať pri nákupe skladacieho bicykla.
  - Skladací bicykel TERN Link B7
 
Kvalitné a preverené značky skladacích bicyklov z ktorých odporúčame vyberať:
 
  • BROMPTON - Anglická legenda - skladanie rámu na tretinu (patentované). Maximálna skladnosť a kompaktnosť bicykla v zloženom stave pri zachovaní výborných jazdných vlastností aj pre vysokých jazdcov.
  • TERN a DAHON - klasické skladanie rámu na polku (používa sa u väčšiny skladacích bicyklov). Bicykle vhodné najmä pre voľnočasové športové a rekreačné využitie, kde nároky na skladnosť nie sú vysoké.
  • STRIDA - úplne atypický trojuholníkový koncept anglického dizajnéra Marka Sandersa. Vhodný najmä na brázdenie v metropolách a pre kombináciu s MHD.
  • MONTAGUE - patentovaný systém skladania veľkých športových skladacích bicyklov bez prerušenia hlavnej rámovej trubky. Systém bol pôvodne vyvinutý pre výsadkárov USA (model PARATROOPER) a postupne prešiel aj do civilného využitia. Vyznačuje sa výbornou tuhosťou zhodnou s bicyklami s pevným rámom a jednoduchosťou zloženia.

 

 Skladací bicykel BROMPTON typ M s blatníkmi

1. Zásadná otázka - prečo si chcem kúpiť skladací bicykel?

Skladací bicykel si kupujem preto, pretože nemám dostatok priestoru pre jeho uloženie.
Toto kritérium spĺňa väčšina skladacích bicyklov, pokiaľ nie je požiadavka extrémna. Teda vyhovujú značky TERN, DAHON, STRIDA aj BROMPTON (pre extrémne málo priestoru, napríklad v karavane, lietadle, pod posteľou, pod stolom či v malom automobile zaručene vyniká najmä BROMPTON).

Skladací bicykel si kupujem preto, že sa nechcem ťahať s bicyklom na streche automobilu, keď ideme na cyklovýlety či vychádzku, ale skladnosť nie je až tak zásadná, len aby sa zmestili dva bicykle do kufra automobilu. Uvažujem primárne o prevádzke na spevnených cyklotrasách, výnimočne poľných a lesných cestách.
Toto kritérium spĺňa TERN, DAHON aj BROMPTON. Brompton ponechá v kufri automobilu viac miesta a je vhodný aj pre diaľkové cestné trasy. TERN (najmä model Node 8) si pohodlnejšie poradí s terénejším povrchod vašej trasy. STRIDA nebude v tomto prípade optimálnou voľbou.

Skladací bicykel si kupujem preto, že potrebujem bicykel kombinovať s ďalšou dopravou. Najmä pre každodenné dochádzanie. Bicykel potrebujem vziať so sebou na pracovisko, do dopravného prostriedku, atď... Bicykel budem skladať aj niekoľkokrát denne.
Toto kritérium spĺňa 100% BROMPTON a aj STRIDA. Oba vynikajú jednoduchosťou a rýchlosťou zloženia a jednoduchou manipuláciou v zloženom stave. V prípade STRIDY uvažujte skôr o kratších a väčšinovo mestských trasách bez zásadných prevýšení (v základnom prevedení má STRIDA iba jeden prevod). BROMPTON ponúka aj väčšiu dojazdovú vzdialenosť a univerzálnosť použitia. Možno použiť aj bicykel TERN, avšak rozmer a tvar v zloženom stave daný konštrukciou skladania zložením bicykla v polovici znamená väčší rozmer a menej pohodlnú manipuláciu s bicyklom. Pre početné skladanie a kombináciu s MHD je vynikajúci bicykel STRIDA, ktorý možno zložený viesť pozdĺž tela. Skvele poslúži tiež bicykel BROMPTON v konfigurácii so zadným nosičom a pojazdovými kolieskami eazy wheels - teda môžete bicykel pohodlne voziť dlhými chodbami v zloženom stave, alebo s ním ísť do obchodu ako s nákupným vozíkom...
  - Skladací bicykel BROMPTON s prednou taškou T Bag a nosičom v polozloženom stave môžete ťahať, alebo tlačiť a použiť aj ako nákupný vozík.

2. Ako často budem bicykel využívať?

Denne, primárne na presun v meste.
Toto kritérium spĺňa BROMPTON a STRIDA (viď poslednú odpoveď na otázku č. 1)
  - Skladací bicykel STRIDA 5.0 Strieborná edícia
 
Občas,skôr pre rekreačné a ľahké športovné využitie.
Toto kritérium spĺňa primárne TERN a DAHON a ak vám nevadí vyššia investícia, potom samozrejme aj BROMPTON. Ak uvažujete aj o terénějších športovejších výletoch, potom voľte z väčších modelov TERN (Node 8, Joe ...) či z veľkých bicyklov MONTAGUE. Pre krátke približovanie, napríklad v prístavoch, oceníte jednoduchosť bicyklov STRIDA.
 
Často, skôr pre športové využitie a dlhšie trasy.
V tomto prípade bude pravdepodobne vhodnou voľbou niektorý z modelov MONTAGUE. Kolesá vynikajú výbornými jazdnými vlastnosťami a plnohodnotne nahradia veľké športové bicykle, však obrovsky oceníte ich skladnosť a možnosť prevážať v kufri automobilu. Na výber sú skladacie horské bicykle MONTAGUE (modely PARATROOPER), ale aj skladacie trekové bicykle na 28'' kolesách (napr. model NAVIGÁTOR, URBAN...). K športovému využitiu a dlhším trasám možno využiť aj niektoré z modelov TERN, najmä na 24'' a 26'' kolesách.

 - Skladací bicykel MONTAGUE Navigator s 28" kolesami
 

3. Je dôležitá maximálna skladnosť a jednoduchá manipulácia s bicyklom v zloženom stave?

ÁNO - pre ľahkú manipuláciu v dopravných prostriedkoch, či som limitovaný miestom v karavane, atď... Toto kritérium spĺňa BROMPTON aj STRIDA - voľba podľa individuálnej potreby a požiadavky na univerzálnosť bicykla, dojazdovú vzdialenosť, lokalitu využitia a cenovú hladinu.

NIE - môžete voliť podľa ľubovôle z ponuky modelov TERN a DAHON. Pre náročnejšie športové využitie potom bicykla MONTAGUE.

4. Budem bicykel prepravovať vlakom a hromadnou dopravou, alebo iba v aute?

Ak pripadá do úvahy častá kombinácia s ďalšími prostriedkami, alebo máte malý priestor v kufri auta, potom jednoznačne voľte BROMPTON. STRIDA vďaka svojej dĺžke v zloženom stave nevyhovie všetkým variantám, avšak manipulácia s ňou je tiež veľmi pohodlná.

Ak počítate skôr s občasným používaní bicykla v aute nemáte problém s úložným miestom, potom je možné siahnuť aj po ekonomickejších modeloch značky TERN, alebo DAHON.

5. Prejdem ročne niekoľko 100 km, alebo viac?

Pre naozaj intenzívne nasadenie a časté skladanie je koncipovaný ručne vyrábaný BROMPTON, ktorého kvalita prevedenia je naozaj výrazne nadštandardná. Bicykle sú overené časom a bez problému, napríklad v Londýne, narazíte na plne funkčné 20 rokov staré bicykle BROMPTON.
Bezproblémovou službou poslúži aj vďaka jednoduchosti a bezúdržbovosti rozvodového remeňa skladací bicykel STRIDA - len je treba uvažovať v menších denných dojazdových vzdialenostiach.

Pre rekreačné nasadenie sú určené univerzálne skladacie bicykle TERN a DAHON. Treba však dodať, že skladacie mechanizmy modelov TERN aj DAHON sú už na veľmi vysokej úrovni (prevyšujú technologicky všetky lacnejšie skladacie bicykle, ktorých najväčšou slabinou sú práve skladacie kĺby) a teda ponúka veľkú životnosť aj pri častom použití.

6. Budem bicykel používat iba pre veľmi krátke vzdialenosti, alebo aj na dlhšie výjazdy?

Pre krátke dochádzanie, napríklad v meste či v prístave, bohato poslúži bicykel STRIDA. Výhodou v tomto prípade je geniálna jednoduchosť a bezúdržbovosť bicykla. Bonusom je aj jeho atraktívny vzhľad a naozaj jednoduché skladanie.

Pre dlhšie dochádzanie a výlety je potrebné siahnuť po bicykloch klasickej konštrukcie. BROMPTON vyniká svojimi jazdnými vlastnosťami a tuhosťou rámu, TERN aj DAHON ponúka širší výber modelov pre vašu konkrétnu potrebu. Nájdete tu tak modely s lepším prejazdom terénom (TERN Node D8), alebo rýdzo športové cestné stroj (TERN Verge X 10). MONTAGUE ponúka bicykle aj s 28" kolesami.

7. Budem chcieť na bicykli prepravovať malé dieťa, alebo dieťa predškolského veku?

Toto je všeobecne vďaka konštrukcii u skladacích bicyklov problém. Systémovo je toto vyriešené len u bicyklov BROMPTON, kde možné pripevniť nielen sedačku pre naozaj malé dieťa, ale aj prídavné sedadlo (IT Chair) pre deti predškolského veku. Treba však počítať s využitím iba pre kratšie cesty (napríklad prevoz do škôlky) a vyššou obstarávacou cenou.
  - Skladací bicykel BROMPTON s detskou sedačkou IT CHAIR je stále možné zložiť.

8. Meriam nad 180 cm?

Hendikepom väčšiny skladacích bicyklov je kratší rázvor. Dĺžka bicykla je totiž limitom pre zachovanie skladnosti. Skladacie bicykle nie sú teda všeobecne stavané pre veľmi vysokých jazdcov. Výnimku tvoria bicykle BROMPTON, kde vďaka unikátnemu systému skladania na tretiuy bola zachovaná vynikajúca skladnosť pri maximálnej dĺžke bicykla. Pre vysoké postavy je vhodný model H (pre voľbu správneho modelu BROMPTON využite online konfigurátor). Pre postavy nad 180 cm by sme neodporúčali vďaka trojuholníkovej konštrukcii skladací bicykel STRIDA. V horných polohách sa sedlo približuje riadidlám. Tento hendikep možno čiastočne kompenzovať voľbou vyšších riadidiel, ktoré táto značka ponúka ako doplnok. Vhodné sú samozrejme aj plnohodnotné veľké skladacie bicykle MONTAGUE, kde si navyše vyberáte aj veľkosť rámu rovnako ako je tomu pri klasických bicykloch.

9. Je pre mňa zásadná vysoká životnosť a bezúdržbovosť bicykla?

Tomuto vyhovujú všetky u nás predávané značky bicyklov, len je potrebné pre maximálnu životnosť a efektivitu bicykla voliť typ adekvátny vašej potrebe a nasadeniu, pozri body vyššie...
V bezúdržbovosti vyniká bicykel STRIDA. Výhodou je jej klinový remeň, ktorému výrobca udáva životnosť až 65 000 km - nemusíte sa teda starať o mazanie reťaze a jej prevádzku, remeň je čistý bez oleja a bicykel je prakticky bezúdržbový. Pre neobmedzené cykly skladania a veľké univerzálne nasadenie sú zase vhodnejšie bicykle BROMPTON. Pre terénnejšie a rekreačné a športové prevádzky je lepšie siahnuť po značke TERN, alebo DAHON. Ak preferujete konštrukciu a rozmer veľkých kolies bez kompromisu jazdných vlastností potom pre vás budú vhodná bicykle MONTAGUE.

Veríme, že tento poradca vám pomohol sa lepšie zorientovať v ponuke skladacích bicyklov a že vyberiete skladací bicykel, ktorý bude skutočne pre vás prínosom a ktorý budete využívať často a radi.

Aby ste si ale boli maximálne istý správnou voľbou skladacieho bicykla, odporúčam navštíviť naše predajne CYKLOŠPECIALÍT v Bratislave, Košiciach, Senci či Brne, Prahe, Hradci Králové a bicykle si vyskúšať v reálnej prevádzke a na vašich trasách! Za účelom testovania pred kúpou, požičiavame skladacie bicykle, len na vratnú kauciu.